Jógával az egészségért

Egészség, jó közérzet, nyugalom, harmónia: a legkeresettebb árucikkek a piacon

A JÓGA sokféleképpen HATÉKONY

2019. április 10. 20:56 - Enikő Burján

 

A JÓGA a szellem és a test egységét jelenti. Több ezer éves múlttal bíró tapasztalati tudomány, amely sajátos, alaposan kidolgozott fizikai gyakorlatrendszerrel, valamint igen sokrétű mentális és pszichikai eszköztárral rendelkezik. Manapság leginkább divatos mozgásformaként él a köztudatban, nyújtások, légzőgyakorlatok, meditáció, keleti filozófia jut róla eszébe a nyugati embernek általában. A fizikai gyakorlatait sokan az egészség megőrzése, valamint a betegségek megelőzése érdekében végzik. Innen közelítve, a jógát rekreációs tevékenységként is értelmezhetjük; mint kikapcsolódást, pihenést szolgáló mozgásos tevékenységet, mely a fáradtság, a feszültség oldását segíti elő.

Az utóbbi években megnőtt az ÉNIDŐ jelentősége. Amikor az ember félreteszi a feladatait, és azt csinál, ami számára jólesik. Ha időnként nem fordít időt a saját rekreálódására, feltöltődésére, testi-lelki regenerálódására, annak bizony számos következménye lehet: túlterheltség, testi-, lelki tünetek, álmatlanság, szorongás, betegségek stb.

A JÓGA sokféleképpen HATÉKONY. Aki rendszeresen gyakorolja, jelentős változásokat tapasztalhat meg testi, lelki szinten. Mindennapi életünk igen stresszes. Meg kell tanulnunk, hogyan zárjuk ki a káoszt és találjuk meg a belső békénket, egyensúlyunkat. A jóga fizikai gyakorlatai (Hatha jóga) hatással vannak a test mirigyeire, szerveire és idegeire. A mozdulatok révén energia szabadul fel, ami - helyes légzéssel összekapcsolva méginkább - fokozza életerőnket. Javul a keringés, csökken a méreganyag termelődés, szabályozza az anyagcserét, fejleszti az immunrendszert, az izmok tónusát fokozza. MOZGÁSTERÁPIÁS jelentősége vitathatatlan, mind megelőzés, mind korrekciós tekintetben egyaránt. Mindebben viszont az oktató szerepe óriási, de erről majd egy másik cikkben részletesebben... :)

profil3.jpg

A jóga csodálatos módszer, általa megtanulhatunk LAZÍTANI, ami  - lássuk be - a ma emberének nem könnyű feladat.

Fontos és kiváló technika a relaxáció, vagy jóganidra, ahogy a jóga terminológiájában manapság használatos. Eredetét tekintve egy tantrikus gyakorlat. A gyakorlat tradicionális neve savajatra, „utazás a testen keresztül”. A tantra elsősorban a testen belüli energiaáramlásokkal foglalkozik és azzal, hogy hogyan lehet az elmét lecsendesíteni, hogy aztán az egy nyugodt és derűs állapotot vegyen fel. Az elme természete a vándorlás, ugrálás egyik témáról a másikra. A tantra gyakorlata szerint, ez irányítva történik. Így a tudatosságot, a figyelmet végig vezeti a test különböző részein. A jóganidra során létrehozott állapotban az elme igen fogékonnyá válik. Az érzékszervek csatornái a hallás kivételével blokkolódnak, azaz nem érzékeljük a környezetünket, testünket a talajon. Ebben az állapotban a figyelem – ideális esetben – csak a hallottakra irányul, melyre nyitott az elme. Ezen felfedezésre alapozzák manapság a különböző relaxációs nyelvtanfolyamokat is. Ebben az ellazult állapotban, ha a gyakorlóval a jó közérzetet elősegítő, vagy a személyiségét pozitív irányban megerősítő gondolatokat közlünk, akkor azokat sokkal könnyebben magáévá tudja tenni. Ebben rejlik a jóganidra egyik személyiséget fejlesztő, pozitív hatása.

A másik, fizikai szinten is érezhető változás az izmok mély ellazulása. A megfelelő mértékű és minőségű pihenés nélküli lét egy görcsös feszüléshez vezethet, és kimerült állapotot eredményezhet. A jóganidra által olyan szintű pihenést élhető át, mely pihentetőbb egy mély alvásnál. Mindez nem csak nyugalmat hoz, de koncentrációs képességet is növeli.

 

Tehát a JÓGA egy komplex módszer, mely által testi, lelki terápiában részesítheted magadat. Érdemes kipróbálni és rászokni. Várlak szeretettel az óráimon! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsajoga.blog.hu/api/trackback/id/tr6614757001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása