Jógával az egészségért

Egészség, jó közérzet, nyugalom, harmónia: a legkeresettebb árucikkek a piacon

Jóga gyerekeknek - Nem lehet elég korán kezdeni!

2017. november 07. 00:24 - Enikő Burján

A gyerekeknek sokkal több mozgásra lenne szükségük. Ezzel szemben, idejük nagy részét könyv, TV, számítógép, okostelefon, tablet stb. előtt/fölött görnyedve töltik.

 

Ebben a mai teljesítményorientált rohanó világban, fontos megtalálnunk gyermekünk számára, a lehetőséget a kikapcsolódásra, a feltöltődésre, a pihenésre. A JÓGA mindehhez hasznos módszereket közvetít. Segít a gyermeknek tudatosan lelassulni, lazítani, a lélegzettel összekapcsolódva kezelni a stresszhelyzeteket. 

 

A félreértések elkerülése érdekében érdemes tisztázni, hogy a JÓGA nem vallás és nem is sport.

 

A jóga egészséges életmódot, egészséges gondolkodást közvetít. Gyakorlása átmozgatja a testet, fejleszti a figyelmet és a tudatosságot, mely a mindennapi életben is érvényesül. Általa lehetővé válik, hogy a gyermek felszabadultan játsszon, miközben összekapcsolódik belső lényével.

 

img_20171030_124121_1.jpg

 Mi történik a gyerekjóga foglalkozáson?

Játékosan tanuljuk meg a jóga alapjait, a helyes légzést és a lazító technikákat.

A foglalkozások tematikusan vannak felépítve. A gyakorlatok igazodnak a gyermekek testi-lelki fejlődésének törvényszerűségeihez és életkori sajátosságaikhoz. A jóga eszközrendszere által a gyermekek olyan módszereket ismerhetnek meg, melyek az általános kiegyensúlyozottságot segítik elő. Mindezeket pedig bármikor alkalmazhatják, ha szükségét érzik; fáradtak, feszültek, izgulnak stb. 

Az iskolai élet elvárásokkal, pszichés terheléssel jár és sajnos a játékos tevékenységek is háttérbe szorulnak.
A jógából tanultak alkalmazása megkönnyíti a mindennapi élethelyzetekben keletkezett élmények, érzelmek feldolgozását.

A jóga gyakorlása fejleszti a gyermekek mozgását, testtartását, egyensúlyát, figyelmét, kreativitását, problémamegoldó-, alkalmazkodó készségét, helyes értékítéletét.

A gyerekeknek a jógában való bevonása érdekében az oktató feladata a figyelem felkeltése és annak fenntartása. A foglalkozásnak, a gyakorlatoknak szórakoztatónak kell lenniük.

A jóga pózok többnyire olyan dolgokról lettek elnevezve, amelyek a természetben megtalálhatók, például fa, hal, kutya, íjjász, csillag vagy szivárvány, harcos, sellő, stb.

 

A gyerekek hihetetlen képzelőerővel bírnak. Könnyedén, egyszerűen kapcsolódnak az állatokhoz, a növényekhez és más természeti képekhez. Elképzelik ezeket, azaz vizuálisan létrehozzák az elméjükben.

A képek vizualizálása pedig segít nekik kreatívan és játékosan elvégezni az adott feladatokat, jóga pózokat, gyakorlatokat.

 A gyerekek sok mindent tudnak „maguktól”. Nekik még természetes használni a képzeletüket. Játék tevékenység közben szabadon szárnyal a képzelet. Sajnos ezt a képességüket igen hamar kinővik, pedig a vágyak megvalósulásához vezető út, a teremtő képzeleten keresztül tud kibontakozni!

 

A gyermekjóga ritka teret teremt arra, hogy a gyermek felszabadultan, elvárások nélkül próbálhassa ki magát anélkül, hogy aggódnia kellene, hogy valamit nem csinál elég jól. A mai maximalista, elvárásokkal teli oktatási szemléletbe ez a lehetőség nem igen fér bele.

 

 A gyermekek számtalan fizikai, érzelmi, társadalmi kihívással és konfliktussal szembesülnek. A jóga – amely mozgást, testhelyzeteket, lazító- és légzéstechnikákat, valamint erkölcsi iránymutatást foglal magában – hihetetlenül értékes lehet számukra. A jóga bárhol gyakorolható, „hordozható”; hiszen nincs szükség hozzá eszközre, különleges kellékre. A testünk, a lélegzetünk, a tudatunk mindig velünk van.

 

A JÓGA gyakorlása javítja általános jólétét és testi-lelki-szellemi szinten fejlesztő hatással bír.

 

Jógafoglalkozások: http://jozsajoga.hu/gyerekek/

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsajoga.blog.hu/api/trackback/id/tr6313197248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása